Recents in Beach

header ads

Concursurile de miss, lansatoare de cariere


VIDEO Concursurile de miss, lansatoare de cariere
Nicoleta Luciu, Miss Romania in 1999
Pentru unele dintre castigatoare, concursurile de frumusete din anii ‘90 au fost o rampa de lansare in showbiz, iar pentru altele, doar o experienta pasagera. Foste Miss Romania precum Daniela Nane sau Roberta Anastase au ales actoria, respectiv politica dupa ce au castigat titlul. Altele au ramas fidele modei.
In urma cu 20 de ani, o Romanie trezita dintr-un somn de jumatate de secol  incerca sa digere libertatea cu tot ceea ce a adus ea. La fel ca vitrina unuia dintre multele buticuri „capitaliste", unde existau, „in consens", si dresuri-plasa, si Bonibon, si lantisoare de aur, ceea ce mult mai tarziu avea sa se numeasca showbiz autohton a testat, la inceput, o formula bazata pe imitatie, kitsch, dar si inovatie.
Mai citeste si:
VIDEO Vedetele TV, intre „tanc rusesc“ si strategii de PR

Cum s-a nascut publicitatea romaneasca, ce seriale urmarea publicul in anii '90, pentru ce desene animate chiuleau cei mici de la scoala, care erau melodiile preferate si ce vedete lansa televiziunea ati aflat din serialul publicat in „Adevarul". Seria se incheie astazi, cu un subiect foarte bine reprezentat in presa anilor '90: concursurile de miss si frumusetile pe care acestea le lansau.
Bianca Brad , Miss Printesa Frumusetii in 1990
Castigatoarele miss din ultimii 20 de ani fie au ajuns vedete, fie au disparut cu totul din peisajul showbiz-ului autohton. Dupa o perioada de peste 10 ani in care competitiile de frumusete se reduceau la un simplu concurs comunist: „Munca, Tineret, Frumusete", la inceputul anilor '90 acestea au aparut timid. In 1990, Bianca Brad participa la concursul national „Miss Printesa Frumusetii". Blonda cu ochi albastri cucerea marele premiu. A ajuns la aceasta competitie datorita mamei ei.

„Eu nu participasem nici macar la concursul de Miss Boboc in liceu pentru ca nu ma atragea ideea si eram prea timida pentru asta. Dar mama a insistat si se pare ca a avut o intuitie buna", povesteste Bianca Brad.

Pentru frumusetea cu care s-a remarcat, ea a fost rasplatita cu un automobil marca Dacia. Din pacate a fost nevoita sa astepte un an si sa-i ameninte pe organizatori ca-i da in judecata pentru a-si primi „marele premiu". De atunci, nu a mai participat la asemenea competitii, dar experienta a ajutat-o enorm:
Rita Muresan, Miss Romania Top Model in 1991
„Mi-a adus popularitate. Si acum, foarte multa lume isi aminteste concursul". In ultimii 20 de ani, vedeta a facut cate putin din toate. A fost prezentatoare de emisiuni (TVR 1, Antena 1 si OTV), a jucat in filme („Modigliani", „Rochia alba de dantela" etc.) sau a fost gazda unor evenimente (Cerbul de Aur). Cea mai mare parte a carierei sale insa a facut modelling. In prezent, Bianca Brad se dedica in totalitate organizatiei EMMA - Eternul Miracol Materna Alinare.

„Miss Printesa Frumusetii" era cel de-al doilea concurs din tara, dupa „Miss Romania" - competitie care isi propulsa premiantele la nivel international (Miss Universe, Miss Queen of Europe sau Best Model of The World).

De la miss la actorie

In 1991, la prima editie de dupa Revolutie, Daniela Nane a fost prima femeie din Romania care a castigat „Miss Romania" si care chiar a reprezentat tara noastra la „Miss Universe" din Las Vegas. Dupa aceasta experienta, desi a primit oferte sa lucreze ca model la Tokio sau la Londra, Nane s-a intors in Romania pentru a termina facultatea de teatru. Actrita a jucat in mai multe filme si seriale, printre care „Orient Express", „La urgenta", „17 - O poveste despre destin".
Iulia Fratila, Miss Constanta in 1993
In 1992, Camelia Ilie a fost frumoasa care a cucerit Romania si a ajuns, in acelasi an, sa ne reprezinte si la „Miss World". Imediat dupa concurs, ea a fost angajata pe post de redactor la „Evenimentul zilei", tocmai pentru ca era frumoasa. Dupa ce a incetat colaborarea cu ziarul, aceasta a disparut din peisajul mediatic.  

Rita Muresan a castigat titlul „Miss Romania Top Model" in 1993, cand avea doar 19 ani. „Eram in timpul facultatii si unul dintre organizatori ne-a vazut pe strada pe mine si pe colega mea si ne-a invitat la castingul final, unde, din 100 de fete, ramaneau 20. Pe mine m-au ales intre cele 20", isi aminteste Rita Muresan.

Concursul i-a schimbat complet cursul vietii. Dupa facultate ar fi vrut sa devina procuror criminalist. Cu toate acestea, Muresan a ramas fascinata de lumea modei, de care este legata si in ziua de azi. Aceasta nu a mai apucat sa participe la competitia „Best Model of The World" pentru ca si-a inceput cariera de model in Italia, iar programul nu i-a mai permis sa onoreze acel contract. A ramas in Italia timp de trei ani, dupa care s-a reintors in tara, si-a intemeiat o familie si a deschis o casa de moda.

Anul acesta, creatoarea vrea sa puna pe picioare o scoala de modele in completarea careia sa lanseze un nou concurs de frumusete: „Miss Teenager Romania", pentru fetele cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani.

Patru dive intr-un an
Roberta Anastase, Miss Romania in 1994
Dupa Rita Muresan a urmat Roberta Anastase. In 1994, aceasta a concurat cot la cot cu Andreea Marin, Iulia Fratila si Simona Patruleasa. Anastase ne-a reprezentat si la „Miss Universe". Ea a refuzat sa-si faca o cariera in lumea modei si ales scena politica. In prezent este presedintele Camerei Deputatilor din partea PDL. Iulia Fratila nu a avut succes la „Miss Romania", in schimb aceasta a fost aleasa frumoasa orasului Constanta in 1993. 

Castigatoarele „Miss Romania" din perioada 1995 - 1998 nu s-au remarcat in showbiz-ul autohton. Abia in 1999, Nicoleta Luciu, pe atunci un simplu model, castiga coroana ce o desemna ca fiind cea mai frumoasa fata din tara. Dupa aceasta experienta, cariera tinerei a explodat. A ajuns sa pozeze in „Playboy". De patru ori!

Luciu a fost si imaginea mai multor branduri. A „gustat" putin din televiziune, ca asistenta de platou in emisiunea lui Teo Trandafir. Dupa 2005, Luciu a jucat in mai multe telenovele romanesti. Dupa Nicoleta Luciu, niciuna dintre castigatoarele „Miss Romania" nu s-a mai bucurat de succesul veteranelor din anii '90. 

"Eram in timpul facultatii si unul dintre organizatori ne-a vazut pe strada pe mine si pe colega mea si ne-a invitat la castingul final."
Rita Muresan
designer

"Eu nu participasem nici macar la concursul de Miss Boboc in liceu."
Bianca Brad
membru EMMA

Frumoasele necastigatoare de la „Miss Romania"

Andreea Marin , Simona Patruleasa si Iulia Fratila se numara printre participantele la „Miss Romania" din 1994. Din pacate, niciuna nu a reusit sa castige. Roberta Anastase s-a dovedit cea mai frumoasa in editia din acel an. Chiar si asa, esecul de-atunci nu le-a oprit pe cele trei „dive" sa se remarce.

Pe vremea aceea, Andreea Marin avea 19 ani si deja lucra la TVR Iasi. Ulterior, s-a mutat la Bucuresti si a ramas fidela televiziunii publice, unde a lucrat 15 ani.

Cea mai importanta perioada din cariera ei a fost, de fapt, intre anii 1999 si 2008, cand a fost „zana" de la „Surprize Surprize". Desi spune ca nu i-a ajutat „la nimic" faptul ca a participat la un concurs de frumusete, Andreea Marin a fost, de-a lungul timpului, imaginea unor branduri ca Garnier -  L'Oreal,  BMW Automobile, Cartier, Procter& Gamble - Head& Shoulders. Dupa ce s-a casatorit cu Stefan Banica Jr., puterea brandului „Andreea Marin" a sporit. In prezent este Ambasadoarea Bunavointei pentru Unicef in Romania.

Simona Patruleasa, o alta „pierzatoare" a concursului „Miss Romania" din 1994, a ales tot calea televiziunii. Vedeta s-a perindat pe la Realitatea TV si Antena 1, unde a prezentat stiri sportive si a „facut valuri" printre telespectatorii microbisti. Din toamna lui 2009, Patruleasa s-a mutat la Kanal D, unde prezinta principalul jurnal de stiri in zilele de weekend.

Desemnata „Miss Constanta", Iulia Fratila nu a luat premiul cel mare la „Miss Romania". Chiar daca a cochetat in adolescenta cu viata de manechin, blonda a iesit in evidenta de-abia dupa ce a intrat in televiziune. Primul contact cu „sticla" a fost in primul an de facultate, cand s-a deschis TV Soti din Neptun.

Mai tarziu a ajuns in Bucuresti, direct la Pro TV. A fost asistenta lui Florin Calinescu la „Te uiti si castigi", iar mai apoi s-a mutat la „Roata Norocului", unde lucra alaturi de Mihai Calin. La Prima TV a lucrat la cateva emisiuni sportive. In ultimii ani, Iulia Fratila a intrat intr-un „con de umbra".

Cine a fost prima Miss Romania?

In Romania, primul concurs de frumusete a avut loc in 1929. Magda Demetrescu (foto) a aflat de concurs din revista „Realitatea Ilustrata". Regulile erau stricte: fetele trebuiau sa aiba varste cuprinse intre 16 si 25 de ani, sa nu fie casatorite si sa fie de-o moralitate impecabila.

Artificiile de orice fel, corset sau machiaj, nu erau permise. Magda a castigat in martie coroana de „Miss Romania" si, la aflarea vestii, a lesinat de emotie. Tot in 1929, in iunie, Demetrescu a ocupat locul al saselea la „Miss Universe".

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii